Przydomowy ogródek może być cennym źródłem zdrowych, smacznych warzyw pozbawionych chemii i nawozów. Okazuje się, że stworzenie ogródka wcale nie jest skomplikowane i jeśli posiadamy kawałek działki możemy samemu go zrobić. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak założyć ogródek, aby warzywa rosły, były zdrowe i pyszne. Zachęcamy do lektury.
Z tego artykułu dowiesz się:
- w jakiej części działki urządzić ogródek
- jak sprawdzić glebę w ogrodzie
- jak przygotować stanowisko
- jak zaplanować uprawy
- kiedy siejemy i sadzimy warzywa w przydomowym ogródku
W jakiej części działki urządzić ogródek?
Przede wszystkim wybieramy miejsce z dala od ruchliwej drogi, z której zanieczyszczenia mogą przenikać do warzyw. Miejsce na ogródek powinno być jasne i nasłonecznione (warzywa mające dostęp do słońca lepiej smakują), unikamy więc miejsc zacienionych, blisko krzewów i drzew. Teren powinien być równy. To bardzo ważny argument, gdyż na wzniesieniu rośliny będą usychać, a nierówna powierzchnia może kumulować wodę więc wtedy będą gnić. Ogródek powinien mieć zapewniony dostęp do wody – w szczególności latem podczas upałów.
Jak założyć ogródek – Sprawdzanie gleby w ogrodzie
Najlepsza gleba do ogródka warzywnego powinna być żyzna, próchnicza i przepuszczalna o odczynie PH obojętnym lub lekko-kwaśnym. Parametry te można sprawdzić urządzeniami. Jeżeli nasza ziemia ma inne właściwości – warto kupić specjalną ziemię ogrodową i nasypać ją w wydzielonym miejscu.
Przygotowanie stanowisko
Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia gleby z kamieni, gałęzi, resztek korzeni. W ten sposób unikniemy rozwoju grzybów i chorób roślinnych. Następnie, glebę spulchniamy, rozluźniamy. To bardzo ważne, gdyż z takiej ziemi warzywom będzie łatwiej pobierać wodę oraz składniki odżywcze. Jeżeli mamy mały ogródek to rozpulchnianie i rozluźnianie gleby można wykonać samodzielnie przy pomocy np. szpadla, jeżeli mamy dużą działkę możemy zamówić usługę glebogryzarką. Kolejny krok polega na wyrównaniu – wspomniano już o tym powyżej. Na tym etapie możemy użyźnić i wzbogacić glebę w składniki odżywcze. W tym celu można zastosować obornik, kompost albo mączkę bazaltową. Preparaty te wpłyną na jakość warzyw, umocnią je i uodpornią przed zachorowaniem na różne grzyby i choroby.
Jak założyć ogródek – planowanie upraw
To niezwykle ważny krok w całym procesie zakładania ogródka. Należy zapoznać się z informacjami, jakie warzywa i zioła powinny być siane w sąsiedztwie. Okazuje się, że niektóre mają wzajemny wpływ na wzrost oraz zdrowotność. Przykład: dobry wpływ na siebie ma fasola, groch i koper. Nie należy siać ogórków obok pomidorów. Warzywa i zioła należy siać w rządkach, które będą podsypane ziemią. W ten sposób możliwe jest łatwe odprowadzenie nadmiaru wody oraz swobodne będzie przemieszczanie się w celu pielęgnacji roślin.
Kiedy siejemy i sadzimy warzywa w przydomowym ogródku?
Etap ten rozpoczynamy od wczesnej wiosny. W marcu siejemy cebulę (w kwietniu można posadzić dymkę). Na styku marca i kwietnia siejemy lub sadzimy sałatę, marchew, pietruszkę, groch. Na styku kwietnia i maja sadzimy kalafiory, brokuły, kapustę. W maju zaś ogórki, dynię, cukinię. Na styku maja i czerwca sadzimy fasolę.